Az ÁJK HÖK elősegíti a HÖK-kifizetések nyilvánosságát

Az ELTE ÁJK HÖK mai küldöttgyűlésén szavaz a kommunikációs alelnök személyéről és téma lesz a HÖK megújítása is. Ennek keretében HÖK elfogadta, hogy a jutalomkeretből részesülők önkéntesen aláírhatnak egy nyilatkozatot, amelyben hozzájárulnak, hogy a kapott összeg nagyságát a HÖK-irodán bárki megismerheti. Aki nem írja alá, annak továbbra is titkosak lesznek az adatai. A HÖK elnök hangsúlyozta a döntés jelentőségét, ilyen Magyarországon még nem volt.


A HÖK-ös kifizetések nyilvánosságát ösztönzi az elnök

"Az elmúlt időben folyamatosan támadások érték a HÖK-öt, többek között a Hallgatói Hálózat részéről, a BTK-s történet miatt, igazi celebekké váltunk." - kezdi Bubla Ádon elnök.

Valami nagyra készül az elnök, hosszasan vezeti fel a témát. A jutalomkeretről lesz szó, határozati javaslatot terjeszt a HÖK elé. "Folyik az ELTE ellen egy információszabadság per, a mai Jurátusban megjelent egy cikk erről" - folytatja Bubla.

A javaslat szerint, aki a jutalomkeretből kifizetésben részesül, aláírhat egy nyilatkozatot, hogy a neve, NEPTUN-kódja és a kapott összeg megismerhető lesz a HÖK-irodában. A nyilatkozat aláírása önkéntes, aki nem írja alá, annak az adatai továbbra is titkosak maradnak. Ezen adatok sorsa az ELTE ellen indított információszabadság perben fog eldőlni. Később a honlapra is felkerülnek majd ezek az adatok. Ez csak egy határozati javaslat, a részletes eljárási szabályokat később állapítják majd meg.

Giró-Szász Áron hozzászólásában aggódik, hogy ha az adatok a honlapra is felkerülnek, ez a googleben is kereshető lesz, ami szerinte túlzott nyilvánosság. Akit érdekel, az befáradhat a HÖK-irodába.

Bubla név szerinti szavazást kér, a kérdés súlyára tekintettel. A Küldöttgyűlés egyhangúan támogatta a határozatot, így ezt a HÖK elfogadta.

Az ÁJK HÖK Figyelő szerint fontos előrelépés történt a transzparencia körében és üdvözöljük ezt a határozatot.



Új kommunikációs alelnök

A Küldöttgyűlés 15 résztvevővel határozatképes, állapította meg Bubla Áron elnök még a gyűlés elején. Az elnök szavazást kér arról, hogy elfogadható-e, hogy 4 perc híján nem tartották be a küldöttgyűlés összehívására vonatkozó 8 napos határidőt. A képviselők 14 igen, 1 nem mellett úgy döntött, hogy túllendülnek a problémán és folytatják az ülést.

100 millió forintot kap idén az ELTE EHÖK, ennek a felosztására fog sor kerülni a következő hetekben. Nagy csatákra készülünk, hiszen az összeg kevesebb az elmúlt években megszokottnál.

A napirendnek megfelelően Horváth Áron kommunikációs alelnöki pályázata következik. Áron az egyedüli pályázó a posztra, programjából kiemeli, hogy a hallgatókhoz szeretné közelebb vinni a HÖK-öt, valamint fontosnak tartja a transzparenciát is. Hallgatóbarát HÖK-arculatot szeretne kialakítani.

A program ismertetése után a küldöttgyűlés Áron jelenléte nélkül vitázna a pályázatról - ha lenne hozzászóló. De nincs, így a vita elmarad és Áron már vissza is térhet a terembe.

A titkos szavazás után a Választási Bizottság elnöke bejelentette, hogy eredményes a szavazás, Horváth Áron a kommunikációs alelnök.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése